--- Februari 2012 ---

Momenteel exposeert Rogier Ruys,  met zijn werk "Silence" in de telefooncel.

Rogier Ruys Silence

--- Januari 2012 ---

Recycle Kraanvogels Marieke Rolloos Atelier 7 Delft

Deze kraanvogels zijn gemaakt  van afvalmateriaal op eentje na. Het is een leuk zoekspelletje om te kijken of u de materialen herkent. De grootste kraanvogel is gemaakt van ongeveer 60 sappakken. Dit heb ik met dik tap aan elkaar geplakt tot ik een vierkant had van 2 bij 2 meter. Het was nog niet eenvoudig om in huis de ruimte te vinden om hier een kraanvogel van te maken…

De kraanvogel is in Japan en China een symbool voor een lang leven, hoop, geluk en tevredenheid. Dat leek me een prachtig thema om het nieuwe jaar mee te beginnen!

Marieke Rolloos, Atelier Zeven te Delft

Rolloos in het AD


--- December 2011 ---


In december verzorgde Jos van der Zon een creatie, in kerstsfeer, in de telefooncel. Vooral tijdens de donkere uren een mooi schouwspel van licht en reflectie.

Jos van Zon

Doorgaans werkt Jos van der Zon vanuit de basis van eenvoudige vormen zoals cirkels en vierkanten. In dit geval heeft hij gekozen voor een samenvallende vorm van een kegel en een bol. Uiteraard met de gedachte aan een kerstboom als "inspiratiebron". De schijfjes laten zich beroeren door de tocht in de telefooncel. Overdag brengen ze de compositie tot leven komen door de omgeving al draaiende te weerspiegelen. 's Avonds en 's nachts wanneer er door gebrek aan veel licht in de omgeving weinig te weerspiegelen valt komt het geheel tot rust. De spiegelende schijfjes zijn dan  als het ware " zwarte gaten"  geworden.

--- September / November 2011 ---

Kunst met een grote K.

HYPO kunstsuper is een intitiatief van betrokken mensen die vinden dat kunst en design bereikbaar zou moeten kunnen zijn.  En wordt 'bemand' door enthousiaste vrijwilligers en kunstenaars. Hypo wordt ook mogelijk gemaakt door de samenwerking en ondersteuning van diverse fondsen, instellinen en bedrijven.

--- Augustus 2011 ---

Momenteel exposeert Rutger Punt met zijn werk "still life"

rutger punt

--- Juli 2011 ---


Jos van der Zon brengt of suggereert dikwijls beweging in zijn werk. De telefooncel is een uitstekende locatie die hiertoe mogelijkheden in zich heeft door de tocht die via kieren en ventilatiesleuven ontstaat.  De twee kubussen laten zich ieder op hun eigen wijze "beroeren". De bovenste vorm kan ronddraaien terwijl de vlakken van de onderste vorm "golvend" van en naar elkaar toe bewegen. Door de paralel geplaatste vlakken binnen de kubussen zal de inhoud van de telefooncel de toevallige voorbijganger niet ontgaan doordat tijdens het passeren de vormgeving zich ontvouw dan wel juist toesluit. "

Jos vd Zon

--- Juni 2011 ---

Mooiweerspelen, de tijdelijke tekeningen op het glas aan buiten en binnenzijde door verschillende kusntenaars. Wisselen door de invloeden van het weer.--- Mei 2011 ---

TND telefooncel delft
TND

"Theaterfestival Delft Fringe zocht voor de eerste editie onverwachte theaterplekken in Delft. Behalve bijvoorbeeld in de stationshal, de synagoge, een hotelkamer en een café vroeg de organisatie ook aan ons om als locatie mee te doen. Graag zelfs. En dus speelden op zaterdag 14 mei de theatermakers van Werklicht de voorstelling 'Echo' in onze Telefooncel. Een monoloog over spoken uit het verleden, over de jeugd en over de liefde. Met als resultaat: veel verbaasde blikken en enthousiast applaus".

--- April / Maart 2011 ---

Rolloos atelier 7 delft
Knuffelbox

 

Kunstenares, Marieke Rolloos, zoekt steeds nieuwe invalshoeken en materialen om uiting te geven aan haar creativiteit. Met dit plooibaar materiaal wil ze de knuffelbeesten vanuit een andere hoek bekijken; als een kunstig object. De knuffels zijn vervaardigd met allerlei vervreemde stoffen. De knuffels zijn niet waarheidsgetrouw, ze hebben vleugels, extra pootjes of juist geen, drie ogen of een gek velletje.  Het is een soort rariteiten knuffelbox die een glimlach op het gezicht van de nietsvermoedende voorbijganger kan toveren.

Marieke werkt niet alleen met stof maar maakt ook sieraden met glaskralen, ijzerdraad of zelfs met papier. Verder werkt zij met mozaïek, porselein, metaal, verf en papier-maché. In haar Atelier Zeven inspireert zij cursisten om ook hun creativiteit te uiten  in de workshops die zij verzorgt.

Kortom Marieke is van alle markten thuis. En nodigt u van harte uit om eens uw creatieve hart op te halen in Atelier Zeven.--- Februari 2011 ---

Defacinatie Tineke Erik Defacinatie Tineke Eric OD defascinatie Tineke Eric bij nacht

Het tafereel laat drie beelden van een appel zien: zijn vorm waarmee hij onze zinnen beroert, zijn substantie wat zijn appel-zijn behelst en zijn nut als voedsel. Waar het hier nu om gaat, is dat we van elk object alleen zijn substantie en zijn nut in rekenschap nemen, en zijn verschijningsvorm, waardoor onze geest wordt geactiveerd, weglaten. We laten de schil in het gat verdwijnen!

Défascinatie verbeeldt dat het alleen om de substantie (zelfnatuur) en zijn nut (functie) gaat en wel beide tegelijk. Een appel is pas een appel, op het moment dat we hem nuttigen.

Wanneer we elke vorm, elk geluid, iedere reuk, smaak, aanraking of opkomende gedachte, kortom: welke fascinatie dan ook doen verdwijnen, dan zijn we bevrijd van de geest en vertoeven we in onze zelfnatuur, van waaruit we altijd nuttig zullen handelen.

Eric van Binnendijk www.molesinterior.nl

Tineke den Dulk www.tinekedendulk.exto.nl


--- Januari 2011 ---

In Januari is er een tweede expositie geweest van Ilse Meijer.

Voorbeeld ilse meijer Voorbeeld ilse meijer o

--- Januari 2011 ---

In Januari is er een tweede conservator van het kleinste museum in Nederland bijgekomen, samen met Doris Dekker zal Jouri Kalkhoven de Telefooncel van exposanten voorzien. Een Interview met Radio West naar aanleiding van de expositie van Hiske Kamminga staat online op de site van Radio West. Voor meer informatie kunt u terecht bij Uit de Kunst, heeft u interesse als exposant of gebruik van de Telefooncel kunt u contact opnemen met Jouri Kalkhoven op 0623243756 of via de email: jouri@kalque.nl, even binnenlopen bij Uit de Kunst kan natuurlijk ook! 

Radio west Hiske Kamminga

--- December 2010 ---hiske22 hiske21 hiske23


http://www.vanhiske.nl

--- November 2010 ---jos1 jos2 jos3


josvdzon@gmail.com


--- Oktober 2010 ---id11 presenteert beeldend kunstenaar Sabrina Basten uit Duitsland op_LOCATIE in De Telefooncel, Oude Delft 140 in Delft. Ze maakt ruimtevullende installaties die gaan over de relatie tussen de mentale en psychische beleving van ruimte. Haar installatie is doorlopend te zien tot en met de Delftse Museumnacht op vrijdag 5 november. Wie kennis wil maken met de kunstenaar of meer over haar werk wil weten is van harte welkom tijdens de opening op vrijdag 15 oktober om 17.00 uur bij De Telefooncel.
De stichting id11 streeft naar een gastatelier met laagdrempelige presentatieplekken voor kunstenaars, waar experiment kan gedijen. Het project op_LOCATIE komt tot stand met ondersteuning van Delft Kunststad 2010 en de projectorganisatie Poptahof; een samenwerkingsverband tussen Woonbron en de gemeente Delft.


sabrina


http://www.sabrinabasten.nl

http://www.id11.nl

--- September 2010 ---In de Telefooncel exposeert beeldend kunstenaar Shahaila Winklaar (Zwijndrecht, 1968). Innerlijk leven en het machtsvraagstuk zijn de belangrijkste thema’s in haar werk. Haar werk is intiem, associatief en maatschappelijk betrokken.
In de Telefooncel staan de Franse president Sarkozy, een topman van Heineken en de voormalig Franse presidenten Giscard d’Estaing en Mitterand.
Lichaamshoudingen van invloedrijke, mannelijke politici zijn het onderwerp van de serie‘Macht & Houding’. Ontdaan van alle onnodige franje als kleur, omgeving en details, blijft enkel deze kern over. De afmetingen van het werk verwijzen naar het fundament van macht: verhevenheid, afstandelijkheid en vaak groter dan je zelf.

shahaila1 shahaila2 shahaila3


http://www.winklaar.nl

--- Augustus 2010 ---beeldmartijn

http://www.martijnbeelden.nl

--- Juli 2010 ---Barbara Vos is in januari met succes afgestudeerd aan de Post Graduate Course Industrial Design aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Het afstudeerproject bestaat uit een serie wandtegels, genaamd ‘textiles’. Tegels met een textielafdruk met verlichting erachter.
Na een serie van interessante proeven en testjes van keramiek in combinatie met textiel ontstonden er wandtegels. Door de lichtdoorlatende eigenschap van het porselein te gebruiken ontstaat een spannend effect.


 
De Post Graduate Course Industrial Design bestaat sinds 1950 en is daarmee de oudste erkende cursus op het gebied van Vormgeving en Industrieel Ontwerpen in Nederland. Het is een parttime cursus en profileert zich tussen industrial design en vormgeving: de juiste mix tussen concept, vaardigheden, cultuur en industrie.

Elk semester bestaat de mogelijkheid af te studeren. Barbara Vos is in januari 2010 afgestudeerd. Haar werk is gepresenteerd tijdens de eindexamenexpositie in juni. 


‘textiles’


Barbara Vos: ”Wij zijn gewend om onze badkamers te betegelen. Tegels zijn functioneel tegen vocht en makkelijk in onderhoud en ze zijn ook nog eens decoratief. In andere landen, bijvoorbeeld in Frankrijk wordt wel eens behang gebruikt in de badkamer. Ik wil met de 'textiles' graag meer decoratie aanbrengen in de wandbekleding op een subtiele manier.

In de 'textile' is een afdruk van textiel verwerkt, het reliëf is van een afstand niet goed zichtbaar, pas als je dichterbij komt zie je wat het is. De afdrukken van het textiel zijn steeds verschillend, je ziet de bewegelijkheid en imperfectie van textiel terug. Je kunt een gevarieerd patroon maken omdat de tegels steeds net even anders zijn. De imperfectie geeft een meerwaarde aan het ontwerp, het is nooit hetzelfde.

Het functionele element; het bekleden van natte ruimtes, is samengevoegd met het decoratieve element.

In de badkamer maakt men zich klaar voor de dag of voor het slapen gaan, het is fijn om er even tot rust te komen. Er is behoefte aan een ontspannen sfeer.

Door het zachte, warme, bewegelijke van textiel te verwerken in het harde, vlakke, koude, strakke materiaal van een keramiek tegel ontstaat een spannende combinatie, het roept emotie op, de harde tegel wordt zachter gemaakt. 

De emotie wordt nog eens versterkt door de verlichting. Door licht achter de tegel te plaatsen gebeurt er ineens iets bijzonders, een verrassing. Het reliëf in de tegel is veel beter zichtbaar. Je ziet de details beter en het is een nieuwe manier om sfeerverlichting aan te brengen in de badkamer. Het licht is zacht door de ivoorkleur van het materiaal en straalt daardoor rust uit”.  

barbara1 barbara2 barbara3

--- Februari t/m Juni 2010 ---

Scholieren Grotius College verzorgen elke 3 weken een andere expositie in de TelefooncelVWO-LEERLINGEN EXPOSEREN ‘VOOR DE KUNST’

De telefooncel op de Oude Delft is het kleinste museum van Nederland. Conservator Doris Dekker heeft samen met CKV-docent Jan van der Mast een wedstrijd uitgeschreven om een ontwerp te maken voor inrichting van de telefooncel.

De beste drie ontwerpen zouden mogen exposeren. Doris Dekker vond de kwaliteit van de inzendingen echter zo hoog, dat ze zeven winnaars heeft uitgekozen.

Het eerste ontwerp is reeds te zien. Mandy Richel en Sofieke Rimmelzwaan richtten de cel in met een speciaal Valentijn-tintje: ‘Gevangen in Liefde’. Hun ontwerp heeft drie weken lang een prominente plek aan de Oude Delft, dicht bij de Oude Kerk. Tot en met 2 juli exposeren leerlingen van Het Grotius er.

7 EXPOSITIES

5 t/m 26 februari (ivm Valentijnsdag) GEVANGEN IN DE LIEFDE- Mandy Richel & Sofieke Rimmelzwaan (V4)
26 feb t/m 19 maart BEDELFT - Maarten Van de Vondelvoort (V4)
19 maart t/m 9 april TL BUIZEN - Cleo Foole (V4)
11 april t/m 29 april SCHOENEN - Lotte Kooi & Nina van Adrichem (V5)
29 april t/m 21 mei SPIEGELS – Marte van Hylckema Vlieg & Eline van Terwisga (V4)
21 mei t/m 11 juni THE WORLD IS FLUSHING AWAY- Dion Rutten, Max Voet, Jules Schouten (V5)
11 juni t/m 2 juli VRIENDENBOOM – Ngoc Tu Hong & Marielle Swanink (V4)

grotius1 scholieren1


janvandermast@tele2.nl

--- Januari 2010 ---

MELKMEISJEMELKMEISJE,

Even voorstellen : Ria van Oosten beeldend kunstenaar van huis uit

Mijn werk uit zich in het stollen van momenten/

Gebeurtenissen in klei.

De heisa die ontstond rond de opening en sluiting en de tweede opening van het Vermeer centrum deed mij dit meisje boetseren.

Het commentaar op het Vermeer centrum in de plaatselijke bladen, moet voor dit melkmeisje zeer schokkend zijn geweest vandaar dat ze haar kan liet vallen : het ging immers over haar schepper ?: lek…met alle gevolgen van dien te zien in de telefooncel,

Dag en nacht.

blauwhelm
blauwhelm


ria@vanoosten.nl

--- December ---

Deinend dansen de woorden langs de ramen van de telefooncel de duisternis van december in


Marieke Brommersma en de tweeling Sarah en Freya Eshuijs zijn opgegroeid op Texel en volgen elkaars creatieve loopbaan nauwlettend. Marieke is grafisch ontwerper en Sarah en Freya zijn theatermakers.
Samen maakten zij, deels op Texel, deels in Amsterdam, een expositie voor De telefooncel, waar hun verschillende disciplines samenkomen en waar woord en beeld elkaar versterken.

Foto's van het maakproces:
Voor de Kunst - Tentoonstelling van de maand http://picasaweb.google.com/mbrommersma/21Nov2009?authkey=Gv1sRgCN3AhLy8tpjP7AE&feat=content_notification#
Voor de Kunst - Tentoonstelling van de maand
blauwhelm
blauwhelm


http://freyasaraheshuijs.blogspot.com/

http://www.mariekebrommersma.nl
m.brommersma@gmail.com

--- Oktober/november ---

Spoorzone gaat de cel in


Fotoclub Klik organiseerde een foto-expositie in de kleinste galerie van Nederland. Onder het motto 'Gelukkig hebben we de foto's nog' zijn er beelden uit de spoorzone zien.
Het gebied verandert de komende jaren ingrijpend. Het spoorviaduct verdwijnt, de trein rijdt straks in een tunnel en bovenop verrijzen woningen, kantoren en een stadspark.

Klik is een club van circa 65 leden. De vereniging stimuleert de leden om actief met fotografie bezig te zijn. Klik biedt de mogelijkheid ervaringen uit te wisselen, zelf foto's af te drukken in de doka's, gebruik te maken van een fotostudio, foto's te exposeren in de clubruimte en natuurlijk gezellig te praten over foto's, fotografie en alles wat er bij komt kijken.
blauwhelm blauwhelm
blauwhelm blauwhelm


http://www.fotoclubklik.nl/

h.kamminga@gmail.com

--- September ---

Een eeuwenoude techniek verrast opnieuw


Jane van der Werf is beeldend kunstenaar en houdt zich bezig met 'encaustic art'. Zij exposeert in diverse galeries in Delft en omgeving.

De technieken die zij op de kunstacademie leerde, waren voor haar niet de juiste om haar expressie in kwijt te kunnen. Door encaustic art blaast zij een eeuwenoude techniek nieuw leven in.
Door verschillend gekleurde was aan te brengen op fotopapier en dit vervolgens te verwarmen, ontstaat de mogelijkheid om vormen te creeren door over het papier te 'strijken'.

Jane gaat intuitief te werk, zij maakt niet bewust figuratief, vrolijk of juist donker gekleurd werk, maar dit kan al doende ontstaan. Achteraf ontdekt de toeschouwer zijn of haar eigen herkenbare beelden op het papier. Vaak roept haar werk bepaalde emoties op bij de toeschouwers; zij delen dit graag met Jane.jane1 jane2 jane3


http://members.ziggo.nl/jane45
jane45@ziggo.nl

--- Augustus ---

'Christiaan Huygens zag het al...'


Kunstenaar en freejazzmuzikant hans lagerweij
Exposeert in de maand augustus 2009 in de
Kleinste galerie van Nederland een zeer waardevol
Oud document van de 17-de eeuwse geleerde
Christiaan huygens.

Systema saturnium geschreven in 1659.

De kunstenaar heeft er enige voorwerpen
Bijgezet die te maken hebben met
Strategieën voor nieuwe denkvormen.

Tijdens het Jazzfestival Delft, op zaterdagmiddag 15 augustus, speelde Hans Lagerweij samen met Han van Hulzen free jazz bij de telefooncel.

Hans is beeldend kunstenaar en jazzmuzikant. Hij speelt altsax, tenorsax en trompet. Hij heeft gespeeld in big bands, Zuid-Amerikaanse bands, met het Frank Wright kwartet en met het Richard Green kwintet.

Han van Hulzen is een Rotterdamse free jazz drummer en is voorzitter van de Rotterdamse Improvisatie Poel (RIP). Han organiseert maandelijks 'Free-Jam' concerten in Rotterdam.

hans

h.m.lagerweij@alice.nl

--- Juli ---

'Telefooncel in telefooncel'


Jan Selen is heel veel; visueel denker, zandkunstenaar, sporter...en wilde het eens proberen met de schilderkunst.
Hij richtte de telefooncel in als tijdelijk atelier en kwam wekelijks vanuit Amsterdam om vanaf het terras of vanuit het koffiehuis de telefooncel te schilderen. Er ontstonden heel verschillende versies van de cel, zowel in techniek als in vorm, van zeer realistisch tot nogal psychedelisch...
Wat weer leidde tot de nodige reacties van passanten.
blauwhelm blauwhelm blauwhelm
www.jam-site.nl
jan@visueeldenken.com

--- Mei-Juni ---

'Pixel raamwerk'


Annemarie van den Berg, grafisch ontwerper en illustrator, maakt regelmatig 'pixelramen' in opdracht. Maar een gepixelde telefooncel was een nieuwe uitdaging. Het bleek een gigantische klus...

4 ramen
4000 plastic 'insteekhoekjes' per raam
4000 gekleurde vierkantjes (1,5x1,5cm) per raam
elk raam een andere afbeelding
een wisselende tentoonstelling...

Er is een steeds wisselend mozaiek ontstaan, waarbij Annemarie binnen twee maanden ongeveer twee weken in de telefooncel werkend heeft doorgebracht.

"Dit doe ik nooit meer." Maar wat was het prachtig!

annemarie1 annemarie2 shahaila3 annemarie4


www.v-annemarie.nl
annemarievandenberg@gmail.com

--- Maart-April ---

'CoconToren'


's Nachts zijn de kleuren in het hart van de groeiende bollen zichtbaar, gonzend, wachtend op wat komen gaat. Op de levende etalagedag is er een vlindervrouw uit ontpopt. Bovenop de telefooncel kijkt ze uit over de stad en verwondert zich over alle mensen en de wereld om haar heen. Zal ze ooit uit gaan vliegen of haar leven slijten in de Delftse straten?

esmee1 esmee2
esmee3 esmee4 esmee5


www.aesmey.com
info@aesmey.com

--- Februari ---

De 'Miniscule Blue Helmets on a Massive Quest' nemen bezit van Delftse telefooncel


www.minibluehelmets.com
YOUTUBE FILMPJE:


Zo'n 500 mini blauw helmen gebruiken De Telefooncel als commandopost. Wat er precies bedoeld wordt met de omschrijving �Massive Quest� is vooralsnog onbekend. De miniscule soldaatjes verspreiden zich in hoog tempo over de gehele wereld. Hierbij worden ze in het vizier gehouden door Pierre Derks die ooggetuigen oproept foto's van de strijders in te sturen. Derks beheert de website www.minibluehelmets.com
waarop publieke interventies uit meer dan 14 landen te zien zijn.
Na steden als Mumbai, Londen en Kyoto maakt nu ook Delft onderdeel uit van het internationaal bolwerk van de 'Miniscule Blue Helmets on a Massive Quest.'
'Delfts blauw' zal nooit meer hetzelfde zijn.

blauwhelm blauwhelm
blauwhelm blauwhelm
blauwhelm
www.pierrederks.nl
pierre@pierrederks.nl

--- t/m 15 februari 2009 ---

Werken in telefooncel heel normaal


Doris werkt in kleinste kantoor van Nederland van Klaas Rood FOTO: FRED NIJS

AD Saskia Herberghs - zondag 08 februari 2009

DELFT - Doris Dekker, sinds kort verantwoordelijk voor de inrichting van de 'kleinste galerie van de wereld', heeft gisteren een paar uur in De Telefooncel aan de Oude Delft gewerkt. "Om de aandacht te vestigen op het werk van Klaas Rood. Ze wil vaker ruimte bieden aan levende optredens in de cel. Als 'de kantoorinrichting' van Rood komende vrijdag weggaat, hoopt Dekker iemand te strikken die in het weekeinde iets wil doen rondom Valentijnsdag. "Ik denk aan een kunstenares die werkt met bloemen. Of een saxofonist, die hier gaat repeteren.''

Na komend weekeinde exposeert Pierre Derks in De Telefooncel. Hij gaat een opstelling maken van little green men, heeft Dekker begrepen. "Met een knipoog naar het Legermuseum.'' Ook in maart wordt een mini-wereld in de telefooncel gemaakt. "Dan gaat hier ook iets groeien.''

Passanten reageerden verrast op de performance gisteren, alhoewel sommigen het heel normaal leken te vinden dat er een vrouw in een telefooncel aan de gracht achter haar laptop zit. Voor kunstenaar Rood, die op de kantoormeubelen afstudeerde op de Arnhemse kunstacademie, gold dat min of meer ook. De 27-jarige Hagenaar vond zijn ontwerpen zo goed bij de telefooncel passen dat hij zelf heeft aangeboden deze hier te exposeren.

"Het is een supergoede plek,'' vond de kunstenaar, die nu voornamelijk in opdracht werkt. Dekker complimenteerde hem met de ergonomische vormgeving van de meubelen, die het ondanks de kou tot een comfortabele werkplek maakte. "Jammer dat de webcam, die altijd op de telefooncel is gericht, er twee weken geleden mee is opgehouden. Dan hadden meer mensen mee kunnen kijken.''

Een bezoeker van de galerie betreurde ook dat niet meer mensen het schouwspel konden zien. "Het is vandaag erg rustig in de stad en het weer werkt ook al niet mee.'' Door in de toekomst vaker in te springen op evenementen in de stad, zoals de levende Etalagesdag, hoopt Dekker meer aandacht te trekken.
--- oktober 2008 t/m januari 2009 ---

Tijd in Ruimte & Ruimte in Tijd

( tijd in ruimte, ruimte in kleur, kleur in klank, klank in tijd )

Floris van Manen

[ kijk live via het web ]

Dit werk van Floris van Manen is op verzoek van het Kleinste Museum van Nederland gerealiseerd door euroGenie. Van ver gezien een kleine ruimte waar licht uit straalt. Als een baken aan de gracht. Van dichtbij kijken we in een ruimte en verdwijnen de grenzen die eerder door de wanden werden bepaald. Tijd als bouwsteen voor de beleving van de ruimte. De ruimte verkleurt vloeiend in een wisselend tempo. De verkleuring in beeld kleurt ook het geluid van de nachtegaal. De nachtegaal zingt aan één stuk door zonder zichzelf te herhalen. De klank stuurt de perceptie van de tijd. De gedachten grijpen in elkaar zoals ook het licht zich recursief spiegelt tussen de ramen van de kleine ruimte. De verstilling van tijd als in beleving van afstand. Maar ook als frasering van die tijd. Het patroon van de verkleuring herhaalt zich niet op korte termijn. Kort in de zin van door één generatie te overzien. Maar ondanks dat de periode zich uitstrekt over miljoenen jaren biedt het op de korte termijn wel houvast om in de reflectie een patroon te kunnen herkennen. De reflectie terug in de herinnering. De klok tikt, maar de tijd staat stil.

In al zijn werk vormt de verkenning van het gebied tussen de beleving van tijd en de be≠leving van ruimte een telkens terugkerend thema. Wat is de invloed van de verandering van de verandering? Hoe klinkt een verandering in klank een zelfde verandering in beeld? Hoe werkt de tijd in een grote en hoe in een kleine ruimte? Hoeveel ruimte is er nodig voor een redelijk besef van stilte? Wat is de snelheid van stilte? Verfijning & eenvoud. Het dwingt de maker en het publiek tot de essentie van kaf en koren. Discrete verplaatsing & graduele verkleuring. Korte termijn patronen ∓ lange termijn verandering. De suggestie van een eenvoudige beweging die net iets complexer uitpakt. Afstand & perspectief.

Iets maken voor een incidentele voorbijganger is niet al te ingewikkeld. Lastiger wordt het als je als maker ook rekening wilt houden met mensen die dagelijks langskomen of met omwonenden die er voordurend op uitkijken. Het is díe groep die de geest op scherp zet. Kunst moet weliswaar onderhoudend zijn, maar vooral ook bestand tegen irritatie & verveling. Wat kan nog wel, wat kan er na vijf minuten beslist niet meer. Wat maakt dat je uitkijkt naar de stand van de structuur van morgen. Kunst kan choqueren, zeker, maar het mag ook mooi & ontroerend. De eenvoud van het tijdelijk zijn. Onder het genot van een kop koffie; de klank van koffie, als in geluid voor de gezelligheid... tijd in ruimte, ruimte in kleur, kleur in klank, klank in tijd

blauwe aanwezigheid

tijd en ruimte
ruimte en tijd
hun relativiteit
er is geen woord voor
ook stilte niet
zwijgen
misschien

Anton Claessens

Kijk voor meer informatie op www.eurogenie.com.--- Doris Dekker neemt het stokje over ---


Van 1 juli 2006 tot 1 oktober 2008 was Els Cornelis, duizendpoot van Vlaamse komaf de conservator.
De afgelopen vijf jaar heeft ze voor kunstige verrassingen gezorgd, hierbij organisatorisch gesteund door Hendrik van Leeuwen, schrijver / journalist en beeldend kunstenaar.


Doris dekker is vanaf oktober 2008 de nieuwe conservator van "Voor de Kunst".

In de pers:
ad/nieuwe_conservator_voor_telefooncel

delftopzondag: Hemd van het Lijf: Doris Dekker
05-09-2008

Doris Dekker Delft op zondag
Doris Dekker (28) is vanaf volgende maand de nieuwe conservator van de kleinste expositieruimte van Nederland: De Telefooncel aan de Oude Delft.

1. Waarom wil je per se voor De Telefooncel worden gefotografeerd? Omdat het hier, in de kleinste expositieruimte van Nederland, straks allemaal gaat gebeuren.

2. Wat houdt de taak van conservator in jou geval precies in? Het betekent dat ik voor wisselende exposities zorg. Ik wil niet maandelijks een ander schilderij ophangen. Ik wil een beeld neerzetten. Echt iets geks, wat iets losmaakt bij de mensen die er voorbij lopen. De Telefooncel staat aan een doorgaande weg. Wat je exposeert moet dus opvallen bij de voorbijganger, ze moeten nieuwsgierig worden gemaakt.

3. Heb je al plannen voor nieuwe exposities? Ik wil eerst een brainstorm organiseren en anderen mee laten denken over De Telefooncel. Ik wil dat doen met mensen uit mijn kennissenkring; jonge en nieuwe studenten van de Kunstacademie. Het beste idee dat hier uit voortkomt, wil ik gebruiken voor de Atelierroute, die op 11 en 12 oktober wordt georganiseerd. Dat wordt mín eerste wapenfeit

4. In hoeverre ben je beperkt met zoín kleine ruimte? Ik vind het juist een uitdaging om op ÈÈn vierkante meter iets neer te zetten in het decor van van de historische Delftse binnenstad. De omgeving, zoals de grachten, zie ik ook als een onderdeel van wat er zich afspeelt in de cel. Die beperking van ruimte is voor mij de uitdaging.

5. Wat wil je anders gaan doen dan je voorganger, Els Cornelis? Ik ben niet helemaal op de hoogte van wat ze precies allemaal heeft gedaan, dus ik vind het moeilijk daar een antwoord op te geven. Ik weet ook niet in hoeverre zij een netwerk heeft van jonge kunstenaars, want d·t is mijn doelgroep waar ik uit wil putten. Ik wil zorgen voor een nieuw elan.

6. En wat wil je bij het oude houden? De informatie die op onze website www.uitdekunstdelft.nl staat vermeld over de exposities en de kunstenaars, wil ik zo houden. Die informatie is nu heel gemakkelijk via de website te raadplegen.

7. Waarom heeft De Telefooncel een conservator nodig? Als het goed is zijn er veel aanvragen van kunstenaars om te exposeren, daar kun je verschillende werken uit kiezen. De conservator heeft echter ook een eigen netwerk, brengt mensen bij elkaar en zorgt voor nieuwe ideeÎn. Een conservator drukt zijn of haar stempel op wat er gebeurd.

8. Als ik de Burgemeester van Delft was, danÖ Zou ik proberen om een in de stad goede culturele broedplaats van de grond te krijgen. Een plek met een goede zaal voor bijvoorbeeld concerten, maar waar ook ruimte is voor kunstenaars om er te wonen en te werken. In Den Haag heb je wel van zulke locaties, maar in Delft ontbreekt het daar nog aan.

9. Wat hoop je met je werk als conservator van De Telefooncel te bereiken? Dat De Telefooncel opvalt bij de Delftenaren en dat ze in de voorbijgang worden verrast en er niet meer zomaar langs lopen.

10. Wil je verder nog iets kwijt? Ja, als mensen mee willen doen met de brainstorm, dan kan dat. Ze kunnen dan het beste een email sturen naar dorisdekker@hotmail.com (JN)


Iedere eerste van de maand komt een andere kunstenaar De Telefooncel inrichten. Heeft u interesse om te exposeren bel: 06-28132067.
De Telefooncel, het kleinste museum ter wereld, is gevestigd in Delft, aan de Oude Delft, naast de Oude Kerk en tegenover de gelegenheid Uit de Kunst.
De Telefooncel is gratis te bezichtigen, 24 u/dag en 7 d/week. Er zijn geen rondleidingen.